Hoe ziet een voorbeeldfunctie eruit?

"Iemand met zo'n voorbeeldfunctie had beter moeten weten" of "Als je premier bent moet je van onbesproken gedrag zijn". Met stijgende verbazing lees ik alle meningen en reacties op het feestje van de Finse premier Sanna Marin. Ik weet dat ik beter de reacties niet kan lezen, maar vooral het woord 'voorbeeldfunctie' laat me in het geval van deze vrouw niet los.

Een vrouw, die grotendeels is opgevoed door haar alleenstaande moeder. Haar moeder die overigens later een relatie kreeg met een vrouw. Ik doe daarmee een aanname dat Sanna Marin niet met een gouden lepel in haar mond geboren is. Ook verwacht ik dat haar kijk op relaties en liefde hierdoor vrij open en liberaal is.

Een ambitieuze vrouw die op haar 34ste de jongste premier ooit van Finland werd en nu, twee jaar later, internationaal geroemd wordt voor haar aanpak van corona en haar progressieve kwaliteiten als politica. Een vrouw met kennis, inhoud en kunde dus.

Dit combineert ze met een huwelijk en het moederschap en alle drukte en uitdagingen die daarbij komen kijken. Als kers op de taart weet ze dit alles ook nog te combineren met een fijn sociaal leven, waarbij ze het leven al dansend viert. Aan haar dansmoves en motoriek te zien zorgt ze trouwens ook nog eens goed voor haar lichaam en voor haar gezondheid is ze vegetariƫr.

Dus ja, Sanna Marin heeft inderdaad een voorbeeldfunctie. Die vervult ze met verve en veel belangrijker nog; ze geeft wat mij betreft in alles het goede voorbeeld.


Abonneer je op mijn blog