Het ware leed achter files

De afgelopen twee jaar heb ik sociale contacten enorm gemist en als ik de laatste weken links en rechts in de file om me heen kijk ben ik niet de enige. Iedereen haast zich weer om als vanouds naar zijn of haar werk te gaan. Ook ik onderstreep dat het goed is voor de sociale cohesie om elkaar niet alleen via Teams en Zoom te zien. Waarom dit weer op dezelfde tijden en 5 dagen per week gebeurt, begrijp ik minder goed.

Fileleed

Zelf vind ik de afwisseling tussen thuiswerken, naar klanten en af en toe naar kantoor heerlijk. Ik heb het voorrecht om mijn agenda zelf in te delen en begin ik vaak wat eerder of later dan de geijkte 9 tot 17. Zelfs dan sta ik tegenwoordig weer regelmatig in de files. Ik begrijp dat thuiswerken lastig is als je bij klanten een vloer moet gieten of een keuken moet installeren. Of voor bijvoorbeeld mensen in de zorg, vrachtwagenchauffeurs en politieagenten. Het merendeel van alle Nederlanders heeft echter volgens mij een baan, waarbij het niet per se nodig is om op iedere dag fysiek op kantoor aanwezig te zijn. Toch zorgen zij (wij) met z'n allen voor heel veel fileleed.

Het ware leed achter al deze files gaat echter veel dieper dan frustratie en tijdsverlies bij de automobilist. Het ware leed zit hem, in mijn ogen, bij managers (en directieleden) die daar niet zitten, omdat ze zo goed zijn in het leiden van mensen. Vaak zijn ze op hun positie gekomen, omdat ze goed waren in hun werk of de juiste mensen kenden en daardoor promotie hebben gemaakt. Of ze wilden per se deze functie, omdat dit de enige manier was om carrière te maken. Uit angst dat teveel vrijheid ervoor zorgt dat anderen opstaan en "beter" worden, of dat nu blijkt dat ze zelf overbodig worden trekken ze de touwtjes weer stevig aan. Liever controle dan vertrouwen moet iedereen weer naar kantoor, waardoor de files groeien en de mensen in de file krimpen.

Oplossing

Pas als we dit ware leed onder ogen durven zien, kunnen we het fileprobleem oplossen. De rol van manager is ook een specialisme en vraagt om de juiste mensen voor die rol. Mensen die investeren in het welzijn en de vitaliteit van medewerkers en een optimale (werk-)omgeving creëren waarin ondernemerschap, verantwoordelijkheid, creativiteit en samenwerking wordt gestimuleerd en gefaciliteerd. Waarin iedereen de vrijheid heeft om zijn of haar werk te doen op de plaats en het moment waarin zij de meeste waarde kunnen toevoegen. Daarbij is het aantal uren minder belangrijk dan de uitkomst.

Maak het aan de andere kant door bijvoorbeeld duidelijke loopbaanbaden ook aantrekkelijker als werkgever om een specialist in je vak of passie te worden met passende salarissen. Dit biedt gelijke kansen en geen perverse prikkels meer om per se manager te worden. Een manager hoeft niet veel meer te verdienen dan de rest van het team. Daarmee plaats je hem of haar automatisch boven het team. De manager of teamleider is veel waardevoller als onderdeel van het team met de rol om het team te begeleiden en de mensen in het team te laten groeien. Dan krimpen de files vanzelf!


Abonneer je op mijn blog