Practice what you preach!

Ondanks dat ik zelf altijd roep dat balans de basis is van alles, moet ik erkennen dat het niet altijd even eenvoudig is om in balans te blijven. De theorie is simpel, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger. Dit merk ik bij de teams die ik coach, in de organisaties waar ik als (interim) manager afdelingen help vormgeven en bij mensen die ik persoonlijk begeleid. Ik merk dat echter ook in mijn privé situatie..

Balans

Zelfs voor iemand die zichzelf de balans ontwerper noemt is het soms vrij ingewikkeld om, als (gescheiden) vader van twee, alle ballen hoog te houden en de balans te vinden tussen bijvoorbeeld werk, gezondheid, relaties en sociale activiteiten. Deze balans is geen statisch gegeven, maar blijft dynamisch. Soms is er op een bepaald vlak iets meer aandacht nodig en kun je de andere vlakken iets meer loslaten. Hierbij is het de kunst om te signaleren wanneer er onbalans ontstaat, zodat je tijdig bij kunt sturen.

Knoppen

Zo had ik de afgelopen maanden enorm de behoefte om (na een lange Corona periode) weer te genieten van veel sociale activiteiten, het verdiepen van een jonge liefdesrelatie en het versterken van mijn andere relaties. Dat betekende dat ik iets minder aandacht heb besteed aan mijn werk, sport en voeding, wat de laatste tijd voor interne frictie zorgde. Gelukkig merk ik een disbalans steeds sneller op en weet ik aan welke knoppen ik kan draaien om weer in balans te komen. Voor mij zijn dat de komende tijd de knoppen gezondheid, doelen en plan van het balanswiel.

Balanswiel

Dit balanswiel is toepasbaar voor ieder team of persoon. Wat er precies onder deze knoppen zit verschilt uiteraard per team en persoon. Het biedt handvatten om ervoor te zorgen dat je snel en eenvoudig kunt bijsturen wanneer je uit de bocht dreigt te vliegen. Benieuwd naar jouw (persoonlijke) balans ontwerp? Laten we kennismaken tijdens een virtuele kop koffie!

*Ps.: ik ben erg trots op de balans in mijn persoonlijke relaties. Die balans vertaalt zich het mooist in het feit dat deze foto van mijn kinderen, mijn vriendin en mij gemaakt is door de moeder van de kinderen met wie we Bevrijdingsdag in Zwolle vierden.


Abonneer je op mijn blog