Abonneer je op mijn blog via e-mail

De 3 elementen van succes

In dit blog helaas geen kant en klaar stappenplan waardoor je in 3 stappen succesvol bent. Ondanks dat ik veel succes goeroes voorbij zie komen die deze beloftes doen, geloof ik daar minder in. Allereerst is de definitie van succes per persoon verschillend, ten tweede vind ik dat we succes veel te veel afmeten aan slechts één van de drie elementen.

Buitenwereld

Als je een keer door je tijdlijn op social media scrollt begrijp je direct wat ik bedoel. Succes wordt afgemeten aan de hand van geld, bezittingen en status, oftewel de buitenwereld. Ook ik heb op deze manier succes nagestreefd. Zoveel mogelijk geld verdienen, een auto dikker dan die van de buurman en maatpakken van Hugo Boss.

Voor mij was het de meest logische weg, aangezien dit element van succes het meest zichtbaar en meetbaar is. Echter; de definitie van succes verschilt per persoon, zoals hierboven al gesteld. Iemand met veel geld en bezittingen kan erg ongelukkig zijn. Geld en status zorgen voor comfort en maskeren dit wellicht tijdelijk, maar uiteindelijk is er meer nodig om echt succesvol te zijn.

Fysieke wereld

Naast het zichtbare succes van de buitenwereld is er namelijk het succes van de fysieke wereld; je lichaam. Daarbij is het niet noodzakelijk om een volledig afgetraind lijf te hebben, want ook dat is voor iedereen anders. Jezelf comfortabel voelen in je lichaam, jezelf verzorgen en voldoende energie hebben om de dingen te doen die je wilt is echter essentieel (ziektes en ongelukken daargelaten).

Toen ik de balans naar succes in de buitenwereld liet doorslaan, vergat ik mijn fysieke wereld. Terwijl ik altijd erg sportief was geweest, vergat ik te bewegen en at en dronk ik ongezond. Door weer meer te focussen op mijn lichaam nam mijn gezondheid toe. Hierdoor kwam er meer balans en meer ruimte.

Binnenwereld

Ruimte om me op het derde element van succes te richten; de binnenwereld. Een element dat, vooral in de Westerse maatschappij, nogal eens wordt overgeslagen. Op school leren we weinig over hoe we onze gevoelens moeten onderzoeken en emoties moeten reguleren. Ook een enigszins Calvinistische opvoeding draagt hier niet aan bij.

Toch was het pas toen ik, samen met verschillende coaches, mijn binnenwereld ging verkennen dat ik meer rust ervaarde. Vragen als; waar word ik écht gelukkig van? Wat zijn mijn kernwaarden en hoe kan ik die het beste inzetten? Wat wil ik bijdragen aan de wereld? heb ik onderzocht en uitgediept. Door hier steeds betere antwoorden op te krijgen en hier ook naar te leven nam (en neemt) mijn gevoel van geluk toe.

Balans

Het is de balans tussen deze drie elementen; comfort, gezondheid en geluk, die zorgen voor de mate van succes en hoe je dit ervaart. Deze balans is trouwens niet statisch, maar dynamisch. Groei op het gebied van één van de elementen betekent automatisch een verschuiving bij de anderen. Zelf leer ik iedere dag een beetje beter te balanceren tussen de drie elementen en kan ik steeds meer genieten van dit proces.

Welk element zou jij op dit moment wel wat meer aandacht willen geven?